Sport er sundt men
Alle, der udøver sport, har haft en skade på grund af sporten. Det kan have været en mild skade som følge af, at vi greb en håndbold forkert: Tommelfingeren kom i klemme og blev forstuvet. Det kan have været en alvorlig skade, som fx en hælspore, der fremkom simpelthen, fordi vi brugte for meget tid på løbetræning – med forkerte sko. Det kan også have været meget alvorlige skader, som fx en svær hjernerystelse efter et fald fra en hest i fuld galop. Heldigvis har de fleste af os kun haft mindre skader – forstuvninger af ankler eller håndled som følge af fald.
Mere langvarige skader
Nogle har oplevet at måtte døje med hælsporer eller en tennisalbue. Uanset om det har været små forstuvelser eller mere alvorlige inflammationer i vævet mellem knogler og muskler, så ved vi alle sammen, at det tager tid at komme sig efter en sportsskade. De fleste af os har bare ikke lært at blive kloge af skade. Og det er farligt. Har du fx haft en forstuvet ankel, så lad den hele fuldkomment, inden du begynder at træne igen. Gør du ikke det, så risikerer du nemlig, at din gamle sportsskade flytter sig, fordi du kompenserer for en smerte, du fornægter. Du kan også risikere, at du får den samme skade – fx hælsporen eller tennisalbuen – igen, men bare i en endnu mere alvorlig udgave. Der er nemlig ikke nogen faste regler for, hvornår en hælspore eller en tennisalbue er mindre eller meget alvorlig.
Øvelser for tennisalbue
Der er dog ganske effektive øvelser og behandlinger for tennisalbue. Det er meget individuelt. Det kommer helt an på din krop, og hvordan den reagerer i forskellige situationer. Sagt på en anden måde: Der er forskel på, hvordan vores kroppe håndterer en inflammation – enten i armen eller ved hælen. Og det skal vi altså tage alvorligt. Du vil jo nødigt opgive din sport. Du vil gerne være i form. Så lidt tålmodighed, når den første skade er opstået, er det bedste du kan gøre for dig selv. Vent hellere lidt længere med at vende tilbage til træningen. Din krop skal bruge tiden, du giver den til at komme sig helt. Og her er det essentielt, at du lytter til din fysioterapeut. Det kan måske være træls at høre hende fortælle dig, at du ikke er helt klar til at begynde at træne igen. Gang på gang.
Stabil behandling af hælspore
Men hun ved, hvad hun siger til dig: Skynd dig langsomt. Du har allerede opbygget den muskelmasse, du har brug for, så du kan komme i form igen – ret hurtigt – så vent, indtil din krop er klar til at blive presset igen. Gør du ikke det, kan det være, at det ender med, at du skal gå med indlæg i skoene, fordi din hælspore behandling vil kræve meget længere tid, eller at du skal have armen i slynge, fordi din tennisalbue bare har udviklet sig til en lammende smerte for dig. Derfor: Når du får en sportsskade første gang, så lyt til råd fra mennesker, der ved noget om sportsskader, og hvad de kan afstedkomme. Lad være med at tro, at du ved bedre.